Наступного року долар коштуватиме приблизно 28 грн, плюс-мінус гривня, — банкір Лавренчук

Ситуація у фінансовому секторі України стабільна, протягом наступного року очікується курс на рівні 28 грн/$ із можливими коливаннями до гривні

Такий прогноз озвучив Володимир Лавренчук, колишній голова правління "Райффайзен Банк Аваль", в ефірі програми "Великий ефір Василя Зими" на телеканалі Еспресо.

Він стверджує, що зараз стан української гривні прогнозований і передбачуваний, — і це одна з ознак вдалої банківської реформи.

"Сьогодні, під час небаченої кризи, ми не бачимо черг в банки, щоб зняти депозити або закупити валюти. За звичаєм "сільський телеграф" не передає, що час щось закуповувати. Гривня не знаходиться в небезпеці. Банківські інститути мають достатньо капіталу. Це означає, що на випадок погіршення економічного стану у банків є запас міцності", — сказав Лавренчук.

За його словами, протягом наступного року великих коливань курсу долара очікувати не варто.

"Ситуація прогнозована. Я буду спиратись на "колективний разум". Переважна кількість експертів і аналітиків дають коридор 28 грн/$ плюс-мінус гривня на 2021 рік. Що в умовах кризи, яку ми проживаємо, є підтвердженням надійності нашої гривні", — зауважив експерт.

Він додав, що питання співпраці України із Міжнародним валютним фондом залишається "єдиним невідомим у всій цій конфігурації прогнозу по фінансовому сектору і по гривні".