"Медсистема в березні цього року була, як армія на початку 2014-го": Шмигаль заявив про позитивні зрушення в системі охорони здоров’я

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що "медична система стала набагато сильнішою та більш спроможною до викликів", адже в Україні збільшили кількість ліжок для хворих на COVID-19 та зросла кількість ПЛР-тестів

Про це він заявив під час засідання Кабміну 28 грудня.

Шмигаль зазначив, що варто зафіксувати позитивні зрушення та трансформації в Україні у 2020 році в роботі в системі охорони здоров’я.

"Медична система в березні цього року фактично була у такому ж стані, як українська армія на початку 2014-го. Ні засобів індивідуального захисту, ні кисню, ні ліжкомісць, фактично ліквідована система протиепідемічної безпеки. Ми були змушені змінювати підходи, принципи, впроваджувати нові протоколи, мобілізовувати лікарні та лікарів, аби ефективно протидіяти поширенню COVID-19", - сказав він.

За його словами, за 2020 рік медична система стала набагато сильнішою та більш спроможною до викликів.

Читайте також: Степанов: МОЗ закупило 66 тис. тестів на антиген до COVID-19

Так, з 12 тисяч у квітні до майже 65 тис. зараз збільшилась кількість ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. З 3,5 тис. до понад 45 тис. - кількість ліжок із киснем.

Також прем’єр зауважив, що зросла кількість тестувань методом ПЛР з 200 до 55 тис. на добу.

"Встановлено систему додаткових виплат українським медикам на передовій боротьби з коронавірусом. З наступного року вже закладено постійне підвищення зарплат лікарям на 30%. Бюджет на медицину за 2 роки збільшився на 60%, а це додаткові 65 млрд грн", - додав Шмигаль.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb