Лідер боснійських сербів Додік заявив, що подарована Лаврову ікона з луганських фондів є "родинною реліквією"

У офісі голови Президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка заявили, що той подарував главі російського МЗС Сергію Лаврову "родинну ікону"

Про це розповів речник українського МЗС Олег Ніколенко в коментарі "РБК-Україна".

В українському МЗС зазначили, що попри заяву про те, що ікона, подарована лаврову "родинна", доказів законного її набуття родиною Додіка надано не було.

Читайте також: Стало відомо, як презентована Лаврову 300-річна українська ікона потрапила на Балкани

Речник українського МЗС, пан Ніколенко зазначив, що посольству України в Боснії і Герцеговині заявили, що ікона Святого Миколая нібито "перебувала у володінні сім'ї з Республіки Сербської" і є "родинною іконою".

"Проте жодних підтверджуючих документів про законність переміщення ікони на територію Боснії і Герцеговини надано не було. Таким чином, питання про істинні обставини потрапляння артефакту до Боснії і Герцеговини та шляхи його набуття у власність залишається відкритим", - підкреслив Ніколенко.

Речник наголосив, що МЗС у співпраці з міністерством культури, Офісом генпрокурора і Нацполіцією вживає заходи, в тому числі з залученням можливостей Інтерполу, щоб встановити, як українська ікона потрапила до Боснії.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо