Уряд спростив доступ до пільгових кредитів "5-7-9%" у зв'язку з посиленням карантину

Кабінет міністрів прийняв постанову про спрощення доступу до програми пільгових кредитів "5-7-9%" та розширення доступу до неї в умовах карантину

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

"Доповнена програма передбачає заходи, які є універсальним та дієвим механізмом кредитування мікро- та малого бізнесу з фінансовою державною підтримкою суб'єктам підприємництва незалежно від сфери їх діяльності", - йдеться у повідомленні.

Відтак, програма поширюватиметься на суб'єктів середнього підприємництва з річним доходом до 20 млн євро.

Крім того, лібералізовано умови кредитів: строк кредиту на фінансування оборотного капіталу збільшився до трьох років; відстрочка платежу щодо повернення кредиту може становити до 12-ти місяців; зменшено перший внесок в реалізації інвестиційного проєкту (10% для діючого бізнесу та 15% для стартапів).

Також пом'якшуються умови для рефінансування кредитів у частині забезпечення збереження фонду оплати праці - зменшення до 50%, чисельності персоналу - до 50% (станом на 1 березня 2010 року).

Для кредитів на фінансування оборотного капіталу встановлюється компенсація процентів до 0% річних на період карантину та обмежувальних заходів, а після їх скасування продовжується їх компенсація на рівн 3% річних, та для кредитів рефінансування встановлюється компенсація процентів до 3% річних після 31 березня 2021 року.

Постанова також врегульовує питання можливості поєднання державної підтримки з програмою "Доступні кредити 5-7-9%" з державною підтримкою, яка може надаватися місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування на підставі регіональних місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва за рахунок місцевих ресурсів.

У пресслужбі додали, що станом на 28 грудня кількість заявок на участь у державній програмі склала понад 58 тис. на загальну суму 69 млрд грн. Всього за весь період дії програми підписано 7 158 кредитних договорів на загальну суму 16,5 млрд грн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb