Відсторонення Тупицького: КСУ проведе спеціальне засідання

Рішення про звільнення судді ухвалюється виключно Конституційним судом і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таку постанову, заявили у КСУ

Про це повідомляє пресцентр КСУ.

“29 грудня на офіційному сайті Президента України оприлюднено інформацію про підписаний указ щодо відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці”, - йдеться у повідомленні.

У КСУ нагадали, що відповідно до статті 154 КПК України “питання про відсторонення від посади осіб, що призначаються Президентом, вирішується президентом на підставі клопотання прокурора в порядку, встановленому законодавством”.

“Незалежність судді Конституційного Суду України забезпечується, у тому числі особливим порядком та підставами припинення повноважень. Рішення про звільнення судді Конституційного Суду України з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього”, - заявили у КСУ.

У пресслужбі зазначили, що з цього приводу буде призначено спеціальне пленарне засідання Конституційного суду.