Газ у Європі здорожчав до максимуму за майже два роки

Спотова ціна газу в Європі за один торговий день зросла відразу на 9% та вийшла на новий максимум за останні майже два роки

Про це пише Інтерфакс-Україна.

Згідно з повідомленням, ціна газу на голландському хабі TTF (контракт "на добу наперед") з поставкою у середу зросла до $221 за тисячу кубометрів після минулого піку у $212 з поставкою у вівторок. Це максимальне значення за останні 23 місяці - з 30 січня 2019 року.

За інформацією видання, постачання газу у трубопроводну мережу Європи через термінали скрапленого природного газу (СПГ) у грудні 2020 року знизилися відносно грудня 2019 року на 42%. Це найбільш різке падіння за весь рік (у жовтні поставки знизилися на 30%, у листопаді - на 39%).

Зазначається, що Європа активно використовує запаси газу з підземних сховищ. Наразі рівень заповненості ПГС Європи досягнув 75,53%, що на 2,8 в.п. перевищує середній показник за попередні п'ять сезонів. При цьому на початок сезону відбору цей розрив складав 6,75 в. п., на початок листопада - 4,91 в. п., на початок грудня - 4,59 в. п.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb