Кулеба назвав найбільші провали МЗС за 2020 рік

За оцінкою глави МЗС, найбільшими провалами дипвідомства стала робота на іранському та угорському напрямках

Про це міністр закордонних справ України Дмитро кулеба розповів у інтерв'ю ТСН.

На прохання журналістів назвати три найбільших провали МЗС у 2020 році, Дмитро Кулеба спершу згадав проблему з Іраном, а потім - з Угорщиною.

"Провали. Треба налаштуватися на самокритику. Я б хотів, щоб ми вийшли на конкретні результати у перемовинах з Іраном щодо нашого збитого літака. Попри весь наш тиск, попри всі наші намагання вести перемовини і так, і так, станом на кінець року іранська сторона все-таки не виконала ті обіцянки, які вона давала. Ми так і не отримали, наприклад, технічний звіт про катастрофу, і не змогли просунутися в переговорах. Тобто, багато було зроблено, ми далеко просунулася, але недостатньо для того, щоб вийти на той результат, якого ми очікували", - зазначив міністр.

Читайте також: "Зробимо тему Криму пекельною для Росії": Кулеба про платформу з деокупації півострову

Водночас Кулеба заявив, що будь-яке терпіння має межу. 

"Ми можемо перейти до фази судового розгляду, тільки якщо зрозуміємо, що всі можливості врегулювати це питання з Іраном вичерпано. І зрозуміти це має не лише Україна, а й інші постраждалі країни. Я наголошую, що в процесі переговорів з Іраном Україна не діє сама. Ми є лідером команди постраждалих країн і виступаємо від їхнього імені. Тому це має бути наше спільне рішення", - пояснив дипломат.

Читайте також: Розрив України з "російським світом" остаточний, - Кулеба

Ситуацію з Угорщиною Кулеба описав двояко:

"Як це не дивно, Угорщину я теж віднесу до провалів. Але, знаєте, відносини з Угорщиною вони такі: то здобуток, то провал. Наприклад, коли Угорщина не виступила проти надання Україні статусу партнера з розширених можливостей НАТО, це, очевидно, я вважаю здобутком української дипломатії", - підкреслив Кулеба.

На його думку, втручання Угорщини в місцеві вибори у 220 році "безперечно було провалом". З іншого боку, факт того, що Угорщина не стала врешті-решт виступати проти надання Україні статусу партнера з розширених можливостей НАТО, Кулеба назвав українською перемогою.

Також до здобутків української дипломатії за 2020 рік Кулеба зарахував створення Люблінського трикутника, Кримської платформи та досягнення прогресу у стосунках з Туреччиною, Великою Британією та Румунією.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо