Рішення президента Зеленського про відсторонення Тупицького є досить сумнівним згідно закону, - Ігор Коліушко

Президент Зеленський в рішенні про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького, напевно, керувався тим, що він же його і призначав. Але таке рішення є досить сумнівним згідно закону

Таку думку висловив голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко в ефірі програми "Коментар з Христиною Шкудор" на телеканалі Еспресо.TV.

"Голова КСУ обирається самими суддями Конституційного Суду. І справа не втому, що Тупицький є головою, а в тому, що він суддя Конституційного Суду України. В даній ситуації ми маємо правову колізію. Адже в Кримінально-процесуальному кодексі України є норма про те, що президент за поданням прокурора може відсторонити тих, кого він призначив. Зеленський сприйняв таку норму буквально і вирішив, що він має право відсторонити Тупицького, адже він його і призначав", - пояснив пан Коліушко.

Читайте також. Віталій Портников: Зеленський наступає на граблі Єльцина

Ігор Коліушко піддав сумніву таке рішення згідно інших правових норм Кримінально-процесуального кодексу України.

"Я вважаю, що таке тлумачення президента Зеленського норми КПК є досить спірне. Мої сумніви базуються на 154 ст. Кримінально-процесуального кодексу, яка містить посилання на порядок встановлений законодавством. В даному випадку це означає, що в різних ситуаціях, а, особливо, коли мова йде про суддів КСУ, таке рішення має бути визначене в певному законі. Тобто, в законі про КСУ. Нічого подібного в цьому законі не сказано. Друга проблема полягає в тому, що повноваження президента регулюються виключно Конституцією України. І, розширити його повноваження нормами Кримінально-процесуального кодексу не можна ніяк. Тим паче в такій ситуації з відстороненням голови КСУ Тупицького. Це незаконний вплив на незалежний суд держави", - додав правник.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb