Тупицький не може виконувати повноваження голови КСУ та скликати спецзасідання суду протягом двох місяців, - Веніславський

Після підписання указу президентом Володимиром Зеленським, Олександр Тупицький не може виконувати повноваження судді КСУ та його голови, а отже, і скликати спеціальне засідання суду

Про це заявив представник президента в КСУ Федір Веніславський, передає ОПУ.

"З учорашнього дня Олександр Тупицький вже не може виконувати повноваження судді КСУ протягом двох місяців. Тобто він не може виконувати повноваження судді КС та його голови, а отже, і скликати спеціальне засідання", – зазначив він.

За його словами, за законом про КСУ, спеціальне пленарне засідання може бути скликане виключно головою КСУ або особою, яка виконує його повноваження.

Читайте також: Рішення президента Зеленського про відсторонення Тупицького є досить сумнівним згідно закону, - Ігор Коліушко

"Пан Тупицький не має на сьогоднішній день повноважень ні як суддя, ні як голова, який відсторонений від посади, скликати спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду", – наголосив Веніславський.

Він також повідомив: "Відсторонення пана Тупицького від посади судді – це фактично вимушений крок, зроблений президентом України з метою встановлення істини під час досудового розслідування кримінальної справи".

Читайте також: Віталій Портников: Зеленський наступає на граблі Єльцина

"Юридично це означає, що пан Тупицький з учорашнього дня більше не може виконувати повноваження судді протягом двох місяців. Тобто він не може брати участь у засіданнях Конституційного Суду, він не може брати участь в інших заходах, які відбуваються у КСУ", – сказав Веніславський.

Він зауважив, що цей крок, здійснений відповідно до статті 154 Кримінального процесуального кодексу України.

Читайте також: Відсторонення Тупицького: у КСУ заявили, що Зеленський перевищив повноваження і негайно має скасувати указ

"Це реакція на звернення Офісу генерального прокурора про відсторонення особи, яка підозрюється у скоєнні злочину, від виконання посадових обов’язків. Це робиться для того, щоб особа, яка займає певну посаду, особливо таку відповідальну, як суддя КСУ, і тим більше – голова Конституційного Суду, не могла втручатися у здійснення досудового розслідування. Щоб вона не перешкоджала своїми діями органам досудового розслідування", – наголосив представник президента.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb