У бюджеті на 2021 рік не передбачено коштів на безкоштовні курси з української мови, - Кремінь

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розповів, що в бюджеті-2021 не виділили кошти на програму по сприянню опанування держмови та безкоштовні курси з її вивчення.

Про це уповноважений Верховної Ради з захисту державної мови Тарас Кремінь розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Відповідно до закону, Міністерство культури та інформаційної політики відповідає за розробку такої державної програми. Вона мала бути затверджена ще на початку 2020 року. На сьогодні є тільки план заходів, але все ще немає стратегії. Але зі свого боку скажу, що після наших кількаразових звернень на адресу Мінкульту та на адресу прем’єр-міністра, нам вдалося зрушити з місця і цю ситуацію", - зазначив Кремінь.

Він додав, що наразі вже є постанова Кабміну про затвердження плану реалізації Стратегії  популяризації української мови до 2030 року "Сильна мова - успішна держава" на найближчі роки.

Читайте також: Держава має оголосити 2021-й роком української мови, - Кремінь

"Це лише перший крок. Далі має бути схвалена концепція держпрограми, після цього – власне, програма, над якою ми працюватимемо разом із урядом. Як уповноважений, я готовий сприяти, щоб цей надзвичайно важливий для утвердження державної мови документ був розроблений якомога швидше. Крім того, бажано, щоб у 2021 році така програма почала фінансуватися. Невід’ємним атрибутом гуманітарних змін, як це визначено мовним законом, повинні стати й курси з безкоштовного вивчення державної мови, котрі мають бути доступними для громадян України", - пояснив він.

Водночас, чиновник зауважив, що у бюджеті на 2021 рік не виділено коштів ані на держпрограму зі сприяння вивченню українською, ані, тим більше, на курси мови.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо