КСУ планує 5 січня розглянути указ Зеленського щодо відсторонення Тупицького, - нардеп Совгиря

Конституційний суд планує 5 січня провести засідання, на якому збирається розглянути указ президента про відсторонення голови суду Олександра Тупицького

Про це повідомила нардеп фракції "Слуга народу", представник Верховної Ради у КС Ольга Совгиря в Telegram.

Вона зазначила, що за наявною інформацією на 5 січня призначено збори суддів Конституційного Суду, на яких будуть розглядатися питання щодо указу президента Володимира Зеленського про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України Олександра Тупицького строком на 2 місяці.

Совгиря  нагадала, що згідно із законом про Конституційний суд, КС на таких зборах вирішує питання, які безпосередньо не пов’язані зі здійсненням конституційного провадження. А збори суддів є повноважними за умови присутності на них не менш як 12 суддів.

"Конституційний Суд не має повноваження за власною ініціативою розглядати питання і ухвалювати рішення щодо конституційності будь-яких актів (в тому числі указів президента України), зокрема і на зборах суддів чи на спеціальних пленарних засіданнях", - повідомила Совгиря.

Читайте також: Зеленський відсторонив Тупицького законно, - ОГПУ

За її словами, питання про конституційність указу Зеленського може бути розглянуто Конституційним Судом виключно у разі подання до Суду відповідного конституційного подання в порядку, передбаченому Конституцією і законом "Про Конституційний Суд України". А рішення щодо конституційності будь-якого акту, зокрема указу президента, може бути ухвалено виключно на пленарному засіданні.

"Ухвалення Конституційним Судом будь-якого рішення щодо неконституційності указу президента без дотримання порядку, передбаченого Законом і в інтересах одного із самих суддів Конституційного Суду, може містити склад злочину, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем)", - наголосила нардеп.

Совгиря зауважила, оскільки указ є чинним, не визнавався у встановленому порядку незаконним чи неконституційним, відповідно до частини 3 статті 106 Конституції України він є обов'язковим до виконання в Україні.

"Таким чином, на зборах суддів чи спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду може бути вирішено питання виключно про подальшу організацію роботу Суду з урахуванням відсторонення судді Тупицького О.М. від посади судді Конституційного Суду", - додала вона.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb