"Президент чекає цих операцій": оприлюднено записи про ймовірну причетність білоруських спецслужб до вбивства Шеремета

На записах обговорюється можливість підриву автівки журналіста Павла Шеремета за наказом Олександра Лукашенка

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на записи розмов голови Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева, які були передані білоруською опозицією. Також про це пише видання EUobserver.

Так, Зайцев у квітні 2012 року під час інструктажу співробітників контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа" в Мінську обговорював спосіб убивства Шеремета, який в той час мешкав у Росії. 

Як зазначається, ставили завдання його підірвати та зробити це так, щоб вбивство стало "публічним сигналом".

"Ми повинні попрацювати над Шереметом, який є великим головним болем... Ми закладемо (бомбу - ред.) і так далі, і цього чортового щура рознесе на чортові шматки - ноги в одну сторону, руки - в іншу. Якщо ж все буде (виглядати - ред.) як з природних причин, то люди не зрозуміють сигнал... Президент (Лукашенко - ред.) чекає цих операцій", - цитує слова Зайцева EUobserver.

Запис також свідчить про те, що у 2012 році КДБ Білорусі обговорювало операції з убивства інших політичних опонентів на території інших держав. Це завдання поставив сам Лукашенко.

ЗМІ повідомляють, що Лукашенко виділив на це $1,5 млн.

Так, на нараді обговорюється використання отрут, вибухових речовин, поломок автомобілів, як методів досягнення поставлених цілей.

У тому числі обговорюються вбивства в Німеччині ексдиректора в'язниці Олега Алкаєва, колишнього полковника Володимира Бородня, антикорапціонера В'ячеслава Дудкіна.

Як зазначається, експерт Національного Центру Медіа Криміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас, який вивчав запис у 2020 році за запитом видання EUObserver, повідомив, що з запису видалений цифровий підпис, який міг б сприяти ідентифікації джерела в КДБ, але при цьому на записі не виявлено жодних помітних слідів аудіо-маніпуляцій.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb