Іран передав Україні проєкт технічного звіту про збиття літака МАУ, - Кулеба

Іран передав Україні проєкт технічного звіту про катастрофу літака Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", збитого під Тегераном 8 січня 2020 року

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає OBOZREVATEL.

За його словами, Україна отримала документи 31 грудня.

"Проєкт звіту ми отримали 31 грудня, як то кажуть, під ялинку. Маємо 2 місяці на коментарі та зауваження. Це досить важливий етап для подальшого руху вперед, без якого було б неможливо домогтися виплати компенсації та загальної справедливості. Тепер слово підтверджується ділом", - сказав Кулеба.

Читайте також: Кулеба: Україна серйозно занепокоєна затягуванням Іраном переговорів щодо катастрофи літака МАУ

Міністр також наголосив, що Україна наразі не отримувала від Ірану жодних офіційних повідомлень щодо суми компенсації близьким загиблих.

"Досвід останнього року навчив нас вкрай обережно ставитися до інформації іранських медіа і, що називається, фільтрувати кожне повідомлення. Поки я не отримаю офіційну пропозицію від іранського уряду, ми не зважатимемо на жодні повідомлення в новинах щодо цифр. Закликаю українців робити так само. Навколо цього питання забагато інформаційного шуму", - сказав Кулеба.

Довготривалість переговорного процесу між державами голова МЗС України пояснив внутрішньополітичною ситуацією в Ірані.

"Затягування можу пояснити суто внутрішньо-політичними розкладами Ірану. Там не всі позитивно оцінили той факт, що держава взяла на себе відповідальність (за збиття літака - ред.). Ми в жодний спосіб не втручаємось у внутрішні справи Ірану, ми налаштовані на врегулювання цього питання. Бо це не політика, не право і не фінанси. Це питання моралі перед близькими й родичами жертв загиблих", - додав Кулеба.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb