СБУ викрила у Києві групу неонацистів на чолі з "Гітлером"

Служба безпеки викрила у Києві неонацистську терористичну групу послідовників австралійського терориста Брентона Тарранта

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Згідно з повідомленням, лідером угруповання є зловмисник на прізвисько "Гітлер". Зазначається, що через засоби електронного зв'язку та месенджери організовував конспіративну мережу з масового розповсюдження матеріалів, зокрема "маніфесту" Брендона Тарранта із закликами та інструкціями щодо вчинення терактів на расовому і релігійному ґрунті.

За інформацією СБУ, "маніфест" також був спеціально перекладений українською та російською мовами та поширювався у вигляді друкованого видання, що неодноразово викликало гострокритичні відгуки від зовнішньополітичних відомств Австралії та Нової Зеландії.

У результаті експертиз та обшуків, правоохоронці отримали докази причетності "Гітлера" до злочинної діяльності. Були вилучені друковані видання "маніфесту", засоби зв'язку та оргтехніка, із використанням якої поширювали терористичні матеріали, а також неонацистська символіка.

Лідеру угруповання повідомлено про підозру у здійсненні публічних закликів до вчинення терористичного акту. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

В СБУ нагадали, що раніше активну участь у діяльності цієї групи брали декілька осіб з неонацистського середовища, одним з ватажків яких був громадянин РФ, затриманий влітку 2020 року у Києві. Іноземцю було оголошено підозру у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

У відомстві також зазначили, що у березні 2019 року ідеолог неонацистів Брентон Таррант вбив та поранив 40 мусульман у мечетях міста Крайчестер у Новій Зеландії. Терорист здійснював онлайн трансляцію розстрілу мирних вірян, а перед цим поширив у мережі так званий маніфест "Велика заміна", у якому закликав до скоєння терактів стосовно представників інших рас та релігій.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb