Після виборів у Джорджії демократи отримали більшість у Сенаті США

Демократична партія, від якої на посаду президента США висувався Джо Байден, отримала контроль над Сенатом. Демократи Рафаель Уорнок та Джон Оссоф від штату Джорджія перемогли в другому турі виборів, який визначав баланс сил у верхній палаті Конгресу США

Про це інформує BBC.

Уорнок та Оссоф обійшли опонентів від Республіканської партії Девіда Пердью та Келлі Лоеффлера. Так, Демократична партія контролюватиме Сенат, Палату представників та Білий дім уперше з 2009 року.

Повідомляється, що в другому турі голосування взяли участь чотири мільйони мешканців Джорджії. При підрахунку голосів кандидати йшли пліч-о-пліч зі своїми суперниками.

Згідно з даними Associated Press, Уорнок переміг чинного сенатора Лоеффлера прогнозованими 50,7% проти 49,3%. Оссофф випередив республіканця Пердью, отримавши 50,28% проти 49,72%.

Окрім цього, Рафаель Уорнок стає першим чорношкірим сенатором від Джорджії, штату, який в часи громадянської війни в США ввжався рабовласницьким. За всю історію Штатів лише 11 афроамериканців ставали членами Сенату.

Водночас Оссоф став першим сенатором-євреєм від цього штату й наймолодшим членом верхньої палати Конгресу (йому 33 роки).

Вибори в Джорджії були повторними, оскільки жоден із кандидатів на загальних виборах у листопаді не досяг 50%, необхідних для перемоги за державними правилами.

Вибори двох членів Сенату США відбулися у вівторок, 5 січня.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb