В Казахстані йдуть парламентські та місцеві "вибори". Без опозиції та спостерігачів

10 січня 2021 року в Казахстані проходять так звані вибори до нижньої палати парламенту і місцеві представницькі органи. У виборах бере участь п'ять політичних партій, серед них немає жодної опозиційної

Кілька груп, які виступають з критикою влади, вийшли в день голосування на протестні акції. На площі Республіки і поблизу площі Астана в Алмати, де вони збиралися протестувати, пройшли затримання. Також десятки активістів піддалися затриманням, арештам, штрафам напередодні виборів. Незалежні спостерігачі теж заявили про безпрецедентний тиск і перепони, які чинить казахстанська влада та,зокрема, клан Назарбаєва, передає Еспресо.TV з посиланням на тамтешню редакцію Радіо Свобода.

"Ці парламентські вибори - перші після відставки Нурсултана Назарбаєва, який, незважаючи на додавання президентських повноважень в 2019 році, як і раніше зберігає вплив на державний апарат, довічно керує впливовою Радою безпеки і є головою домінуючої на політичному полі країни партії "Нур Отан", - зазначає радіостанція.

В чинному складі парламенту, окрім "Нур Отана", присутні ще дві провладні партії - "Ак жол" та Народна партія Казахстану (колишня Комуністична народна партія Казахстану), у яких по сім місць в мажилісі, тодія як "Нур Отан" має 84.

У цих виборах, крім вищевказаних трьох партій, беруть ще участь дозволені політсили "Ауїл" і "Адал" (колишня партія "Бірлік"). Ще одна офіційно зареєстрована партія, Загальнонаціональна соціал-демократична, яка вважає себе опозиційною, оголосила виборам бойкот.

Також слід підкреслити, що в Генеральній прокуратурі Казахстану не бачать порушень у недопущенні на виборчі дільниці незалежних спостерігачів, пише Vlast.kz.

Як запевнив на онлайнбрифінгу в неділю старший помічник генерального прокурора Азамат Саргазін, ці заходи передбачено постановою головного санлікаря республіки, зокрема, у тому випадку, якщо, наприклад, у спостерігача немає ПЛР-тесту.

Що стосується заклеєних скотчем камер відеоспостереження на виборчих дільницях, то представник генпрокуратури пояснив це так:

"Це робиться з метою забезпечення таємниці голосування, оскільки ці відеокамери були спрямовані на кабінки для голосування".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb