Держгеонадра віддають Нафтогазу без аукціону 20 спецдозволів на користування родовищами Скіфське та Дельфін, - Наші Гроші

Держгеонадра віддають НАК "Нафтогаз України" без аукціону двадцять спецдозволів на користування надрами родовищ Скіфське та Дельфін

Про це пишуть Наші Гроші.

"Виконуючий обов'язки голови Державної служби геології та надр Роман Сарамага підписав наказ про видачу НАК "Нафтогаз України" 20 спецдозволів на користування надрами Скіфського родовища та родовища Дельфін на морському шельфі, розвідку та видобуток газу та нафти на шельфі Чорного моря", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідний наказ №627 було підписано 30 грудня.

Спецдозволи будуть видані без проведення аукціону строком на 30 років.

У виданні нагадали, що в листопаді Кабмін ухвалив постанову "Про внесення змін до порядку надання соціальних дозволів на користування надрами", якою надав Нафтогазу право на розвідку та видобуток нафти й газу на шельфі Чорного моря без проведення аукціону. В лютому 2020 року тодішній міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель обіцяв, що родовище Дельфін може бути виставлене на конкурс декількома лотами для залучення максимальної кількості міжнародних компаній в проєкт видобутку газу. Сам конкурс планували оголосити у березні минулого року.

Раніше Міненерго за керівництва Ігоря Насалика в терміновому порядку в червні 2019 року провело конкурс на укладання угоди на видобуток нафти на Дельфіні. Переможцем конкурсу стала компанія Trident Black Sea ексдепутата російської Держдуми Іллі Пономарьова. Утім на третій день після свого обрання уряд Гончарука у вересні 2019 року визнав конкурс таким, що не відбувся. Його організатори також були розкритиковані урядовцями за обмежену кількість учасників самого конкурсу.

У виданні також нагадали, що інвесторів на Скіфську ділянку намагалися залучити ще в 2012 році, але тоді проєкт не було реалізовано. 

Зазначається, що після анексії Криму Росією Київ контролює 40 тис. кв. м шельфу Чорного моря.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb