Приватні компанії будуть завозити вакцину проти коронавірусу паралельно з державою, - Ковтонюк

Ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк заявив, що приватні компанії, паралельно з державою, можуть почати поставку вакцини в Україну

Про це він заявив в етері програми "Великий ефір Василя Зими" на Еспресо.TV.

"Україна лише в грудні почала переговори (щодо вакцини - ред.) більш інтенсивні. І тільки один маємо контракт на доволі невелику кількість вакцин. Це означає, що ми реально широкомасштабну вакцинацію почнемо не раніше весни, у кращому випадку. А це значить, що під загрозою будь-які плани на якесь значне покриття населення в цьому році. Тобто, це може затягнутися і на 2022 рік. І це не дуже приємна перспектива", - зазначив Ковтонюк.

За словами ексміністра, за останній рік 20 тис. людей померло від коронавірусу.

Читайте також: Українська компанія уклала угоду на поставку 5 млн доз китайської вакцини Sinovac

"Тому, ми не просто сидимо чекаємо. Ми сидимо і дивимось як помирають наші люди. Оце є ціна зволікання з вакцинацією, яка є єдиним засобом пандемію припинити", - наголосив він.

Він зазначив, що часто задають питання, чи буде доступна вакцина на приватному ринку.

"Тобто, будуть поставки через МОЗ, але людей цікавить, чи можна за свої кошти вакцину і вакцинуватися. Я думаю, така можливість буде. Це не є дуже добре з точки зору стратегії держави, бо пріоритетні категорії повинні вакцинуватися у першу чергу, але мені здається, що приватні компанії будуть завозити вакцину так само паралельно. На місці уряду, я б намагався викуповувати ці партії вакцин і вакцинувати все-таки пріоритетні групи", - додав Ковтонюк.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb