Іпотечне кредитування у 2021 році може зрости у півтора рази, - Рожкова

За словами першої заступниці голови Національного банку України Катерини Рожкової, за стабільних умов іпотечне кредитування у 2021 році може зрости у півтора рази

Про це Рожкова написала у колонці для НВ Бізнес.

"У 2021-му іпотека продовжить рости. За стабільних умов банки профінансують нової іпотеки у півтора рази більше, ніж у 2020-му. Дедалі більше банків починає цікавитися цим сегментом", - написала Рожкова.

За її словами, іпотека у банківському секторі у 2020 році стала "унікальним явищем". Річні темпи зростання іпотеки були вищими, ніж загалом по кредитуванню населення: 10,4% проти 7,5%.

"Ключовий сприятливий для іпотеки фактор - суттєве зниження її вартості. Також треба розуміти, що це стрибок з низької бази. Частка іпотеки в Україні мізерна - 0,7% ВВП. Та й банки більш охоче кредитують вторинний, аніж первинний ринок. Проблем з прозорістю забудов і захистом прав кредиторів вистачає", - пояснила Рожкова.

Вона зауважила, що для масового запуску іпотеки необхідно прибрати всі законодавчі прогалини як на первинному ринку, так і в напрямку роботи із заставою. Також, за її словами, прискіпливіше слід подивитися на фінансовий лізинг, який може суттєво знизити кредитні ризики для банків і зробити іпотечне кредитування більш привабливим за умови достатнього захисту прав позичальників.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb