Новий механізм формування ціни здешевить газ для населення на 45%, - Вітренко

Міністерство енергетики запропонувало з 1 лютого обмежити ціну на газ для "вразливих" споживачів на рівні "хаб мінус" з додаванням визначеної граничної націнки постачальників з фіксацією на рік

Про це міністр енергетики Юрій Вітренко написав у Facebook.

"За нашими розрахунками мова йде про рівень ціни 5 356 грн, тобто на 44% менше ніж середньозважена ціна у січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%", - написав Вітренко.

За його словами, Укргазвидобування буде продавати постачальникам для "вразливих" споживачів газ за ціною "хаб мінус". Ціна переглядатиметься раз у рік на підставі котирувань на біржі у листопаді. 

"Для видобуваючої компанії навіть краще мати фіксовану ціну на рік, ніж кожен місяць переживати, що потрбіно переглядати плани буріння через зміну ринкової кон'юнктури", - зазначив Вітренко.

Міністр додав, що постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни. При цьому споживачі зможуть так само вільно обирати собі постачальника. Якщо вони не є "вразливими" споживачами, то зможуть обрати і контракти з нефіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb