"ВзаємоДія": Мінцифри запустила національну платформу електронної демократії

Міністерство цифрової трансформації запустило національну платформу електронної демократії "ВзаємоДія", яка дозволить громадянам вільно надавати пропозиції до роботи державних органів

Про це повідомила пресслужба Мінцифри.

Згідно з повідомленням, національна платформа електронної демократії "ВзаємоДія" -  це онлайн-майданчик, де українці зможуть вільно комунікувати з державними органами та долучитися до ухвалення рішень. Зазначається, що платформа стане корисною проактивним громадянам, державним службовцям, інститутам громадського суспільства та представникам засобів масової інформації.

Так, будуть запропоновані сервіси для електронних звернень та запитів. Українці зможуть подати їх онлайн, відстежувати статус їх розгляду та отримувати відповідь в особистому кабінеті. 

Користувачі зможуть пропонувати консультації щодо різних питань державної політики, коментувати нормативно-правові акти, вносити пропозиції щодо їх змісту. Також пропонується опція створення електронних петицій до Кабінету міністрів.

На платформі також планують запустити електронні конкурси для відбору проєктів інститутів громадянського суспільства, яким надаватиметься фінансова підтримка. 

Крім того, через голосування на платформі користувачі зможуть обирати склад громадської ради при органі виконавчої влади, а також подавати запити на проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади  і отримувати доступ до її матеріалів.

Українцям буде надано можливість брати участь в опитуваннях під час розробки та ухвалення державних рішень. 

На платформі також будуть розміщені актуальні контакти органів виконавчої влади та публічні звіти топ-чиновників.

У пресслужбі зазначили, що перші сервіси стануть доступними вже навесні. Мінцифри буде поступово розширювати функціонал сервісів та підключатиме до платформи якомога більше центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb