"Європейська Солідарність" вимагає негайно збільшити в бюджеті видатки на субсидії, – заява партії

"Європейська Солідарність" вимагає негайно збільшити видатки на субсидії, передбачені в бюджеті на 2021 рік, у зв’язку з невмотивованим підвищенням цін на газ

Про це йдеться на сайті партії "ЄС".

"За іронією долі точнісінько рік тому Зеленський пообіцяв зменшити тарифи вдвічі, натомість їх підвищив. Як справжній господар свого слова, "сам дав – сам забрав". В той же час уряд Зеленського скоротив видатки на субсидії, які є дієвим механізмом соціального захисту незаможних громадян від ринкових тарифів. Порівняно з 2018 роком обсяг субсидій зменшився майже удвічі. Його урізали з 71-го млрд грн до 36 з половиною млрд грн.  

Видатки на субсидії можуть падати лише у двох випадках: або при зниженні цін на енергоносії, або при зростанні доходів громадян. У Зеленського все з точністю до навпаки. Доходи громадян він  обвалив своєю бездарною економічною політикою, а тарифи – підвищив явно в інтересах відомого газовидобувача і вигодонабувача Коломойського. 

Перше, що ми вимагаємо зробити у цій ситуації – збільшити видатки на субсидії та ухвалити відповідні зміни до Державного бюджету вже на першому в цьому році засіданні Верховної Ради. 

Дуже складна тарифна реформа 2014-17 років,  яку впроваджували уряди Яценюка та Гройсмана, була частиною боротьби за енергетичну незалежність від Росії, і ми важкою ціною "зіскочили" з російської газової голки. 

У "Європейській Солідарності" не виключають, що теперішнє невмотивоване підвищення ціни на газ є частиною багатоходівки, в якій російська агентура спробує повернути Україну в енергетичну кабалу до Москви. Недарма п’ята колона вже домовляється про нібито знижку на нібито дешевий російський газ. Досвід вчить: це закінчується ще гірше, ніж дешевий сир у мишоловці – російськими танками на вулицях українських міст", - йдеться в заяві.