У Мінсоцполітики пояснили, як отримати житлові субсидії під час карантину

Громадяни можуть оформити субсидії через особисте звернення до органів соцзахисту, дистанційно через веб-сайт Мінсоцполітики або надіславши документи поштою

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики.

Згідно з повідомленням, ті домогосподарства, які раніше не користувалися субсидіями, але при зростанні витрат на комуналку їм складно оплачувати житлово-комунальні послуги, можуть звернутися за оформленням субсидій особисто до посадової особи територіальної громади, Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), а також до органу соціального захисту населення у містах обласного значення.

Оформити субсидію також можна дистанційно через веб-сайт Мінсоцполітики, або заповнивши заяву і декларацію та відправивши її поштою до органу соціального захисту населення.

Зазначається, що житлові субсидії мають бути призначені у термін до 10 днів або до 30 днів у виключних випадках - якщо це потребує складання акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї та прийняття відповідного рішення комісією при місцевих органах влади.

У пресслужбі також нагадали, що з березня 2020 року у зв'язку із встановленням карантину діє норма щодо автоматичного перепризначення субсидій на наступні періоди без звернення громадян. 

"Таким чином, на поточний опалювальний період субсидію в автоматичному режимі було перепризначено понад 2,7 млн домогосподарств", - йдеться у повідомленні.

Крім того, на період карантину запроваджено спрощену процедуру оформлення субсидії для громадян, які втратили роботу і зареєструвалися в центрах зайнятості, а розрахунок розміру субсидії до кінця дії карантину здійснюється на збільшені на 50% соціальні норми споживання окремих послуг (газ для приготування їжі та підігріву води, електроенергія, водопостачання).

Також зазначається, що майже 1,8 млн сімей користується пільгами при оплаті житлово-комунальних послуг і мають знижку від 25 до 100% залежно від пільгової категорії.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb