Україна депортувала двох турків на батьківщину: правозахисники б'ють на сполох

Затримані по прибутті в Туреччину зазначили, що вони прихильники Фетхули Гюлена - особистого ворога Ердогана

Про ситуацію розповідає "Радіо Свобода".

Зазначається, що правозахисники із Freedom House заявили про обурення фактом видачі Україною Самета Гюра і Саліха Фідана Туреччині.

Турецькі ЗМІ пишуть, що Гюра і Фідана затримали після повернення на батьківщину 11 січня, допитали та тримають під арештом.

Директор офісу Freedom House в Україні Метью Шааф зазначив, що на затриманих у Туреччині очікує ймовірно жорстке поводження.

Шааф зауважив, що Україна має правові зобов’язання не видавати людей до тих країн, де вони можуть зіткнутися з тортурами чи порушенням своїх прав.

"Можна із впевненістю припустити, що у Туреччині Гюр та Фідан не отримають справедливого суду та захисту своїх прав. Депортувавши Гюра та Фідана, Україна посприяла сучасній кампанії транснаціональних репресій проти тих, кого сприймають як політичних опонентів турецької влади", - пояснив він.

У Freedom House наголосили, що цей випадок ставить питання про щирість зобов’язань української влади щодо захисту прав людини на національному та міжнародному рівнях, включно з обіцянкою президента Володимира Зеленського захищати людей, що рятуються від політичних переслідувань.

"За останні роки Україна депортувала щонайменше п’ятьох людей до Туреччини та ще багатьох – до інших авторитарних держав, часто за підозрілих обставин чи без надання належного правового захисту у судових процесах. Таємні депортації під покровом темряви зраджують обіцянку України бути оплотом демократії та прав людини в регіоні, порушують права тих, хто рятується від репресій, і не відповідають міжнародним зобов'язанням України в галузі прав людини", – розповіли правозахисники. 

Ексдепутат Європарламенту Ребекка Гармс прокоментувала інцидент у Twitter: "Україна не повинна екстрадувати людей – таких як ці вчителі – в країни, де їх чекає політичне переслідування. Натомість Україна повинна гарантувати верховенство права та права людини".

У Держприкордонслужбі на запит журналістів про причину екстрадиції зазначили, що затриманих у Раві-Руській екстрадували через "Бориспіль" через спробу перетину польського кордону. Самі ж затримані кажуть, що святкували Новий рік на центральній площі містечка.

Обидва затриманих вчителі - Гюр і Фідан - є прихильниками Фетхули Гюлена - давнього соратника президента Туреччини Реджепа Ердогана, а пізніше, - його головного ворога та політичного опонента. Гюлен має політичний притулок у США, а його послідовники методично переслідуються у країні.

За версією чоловіків, їхнє повернення на батьківщину ініціювало турецьке консульство, адже вони є прихильниками забороненого в Туреччині опозиційного руху Ґюлена. Вчителі-ґюленісти переконані, що вдома їм загрожує ув’язнення або навіть смерть.

6 січня на сайті МВС Туреччини з'явилась інформація, що Самета Гюра та Саліха Фідана повернули до Туреччини саме після переговорів з українською владою. Повідомляється також, що згідно з рішенням Першого суду з особливо тяжких справ міста Анкари, обидва симпатики руху Ґюлена, що вважається в Туреччині терористичною організацією, були оголошені у міжнародний розшук. Після повернення в Туреччину їх затримали правоохоронці.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо