В Україні немає ринку газу, адже українці не можуть купити паливо у момент найнижчої ціни, — Кушнірук

Наразі не існує ринку газу, адже громадяни не мають можливості купити паливо на міжнародних ринках у другому кварталі, коли ціна найнижча

Таку позицію висловив Борис Кушнірук, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру у програмі “Про гроші” з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“По-перше, немає ринку. Споживачі не є учасниками цього ринку, тому що вони не можуть вибрати когось — у них немає ані знань, ані можливостей. Бо на цьому ринку присутні умовно кажучи аж два постачальника — “Нафтогаз” і “Облгазпостач”. При чому обидва вони дають значно дорожчий тариф, ніж він мав би бути”, — стверджує Кушнірук.

Він виступає за те, щоб населення мало “оптимальну ціну на газ”. Економіст звернув увагу, що у другому кварталі газ завжди коштує найдешевше, тому що завершується опалювальний сезон. У зв’язку з цим Кушнірук пропонує зобов’язати “Облгазпостач” і підприємство “Теплокомуненерго” закуповувати газ за ціною другого кварталу і мати річний обсяг.

“І якщо ви пропонуєте — то маєте пропонувати фіксовану ціну, яка встановлюється один раз на рік станом на 1 липня і продаєте за ціною, яка виникла в середньому у другому кварталі. Ціна буде і ринкова, і справедлива для споживачів, які об’єктивно не можуть вийти на ринок і купити на міжнародному ринку газ тоді, коли він найдешевший”, — зауважив експерт.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив два підходи зниження цін на газ — озвучена ініціатива Міненерго та посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ.