Держдеп США попередив європейські компанії про нові санкції проти "Північного потоку-2", - Reuters

У січні Держдепартамент США повідомив європейським компаніям, які залучені в будівництво російського газопроводу "Північний потік-2", що вони можуть потрапити під санкції

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела.

За його інформацією, адміністрація Трампа готує останній раунд обмежувальних заходів проти проєкту.

"Ми намагаємося поінформувати компанії про ризик і переконати їх вийти з проєкту, поки не стало надто пізно", — сказало джерело Reuters в уряді США.

За словами співрозмовника агентства, до четверга або п’ятниці Держдепартамент випустить доповідь з переліком компаній, які, на його думку, задіяні в проєкті з будівництва газопроводу. У документі можуть фігурувати компанії, що займаються страхуванням, укладанням труб або перевіркою будівельного обладнання. У перелік компаній може потрапити страхова група Zurich Insurance Group, дізналося агентство.

В кінці грудня минулого року судно Фортуна закінчило укладання труб в німецькій виключній економічній зоні. Тепер залишився тільки відрізок "Північного потоку-2" в Данії. В кінці грудня 2020 року Данське агентство з мореплавання повідомляло, що судно Фортуна може з 15 січня почати роботи в данській виключній економічній зоні. Йдеться про укладання двох ниток газопроводу від точки навпроти південного краю острова Борнхольм до кордону данських і німецьких виняткових економічних зон.

З грудня 2019 року діють санкції США щодо іноземних операторів суден-трубоукладачів Північного потоку-2, через які швейцарсько-нідерландська компанія Allseas припинила укладання труб. Роботи з будівництва газопроводу не велися приблизно рік.

З 1 січня 2021 року набули чинності нові обмеження, передбачені оборонним бюджетом США на цей рік. Вони в тому числі торкнуться компаній, які будуть сертифікувати газопровід.

Після введення нових санкцій норвезька компанія Det Norske Veritas GL, яка повинна була сертифікувати газопровід після завершення будівництва, відмовилася продовжувати перевірку проєкту.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb