МОЗ планує залучати авіацію для перевезення хворих, - Степанов

Міністерство охорони здоров'я у лютому-березні планує запустити два пілотні проєкти для перевезення пацієнтів, яким необхідна трансплантація, а також анатомічного матеріалу для її проведення

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає Еспресо.TV.

"Ми запускаємо такий проєкт як створення єдиного аеромедичного простору в Україні. Це надзвичайно важливий елемент, зокрема, з точки зору розвитку системи трансплантації", - сказав Степанов.

Так, за словами міністра, цього року МОЗ починає проєкт з впровадження цивільної аеромедичної евакуації. Він зазначив, що наразі такий вид евакуації застосовується виключно військовими медиками. Тож, для реалізації проєкту Степанов запропонував "поєднати ресурси МОЗ та силових відомств, які координуються Міністерством внутрішніх справ".

Перші два пілотних проєкти, за словами Степанова, будуть ініційовані у лютому-березні. Вони охоплять Львів та Київ.

Він також додав, що для їх реалізації Кабмін має ухвалити відповідний проєкт постанови, який підготувало МОЗ.

"Після прийняття згаданого потрібного документу ми зможемо вчасно транспортувати повітряним шляхом анатомічних матеріалів та реципієнтів. Мова йде, що це перш за все буде використовуватись для трансплантації серця, оскільки там дуже обмежений час для доставки цього органу для реципієнта", - пояснив Степанов.

У майбутньому, додав очільник МОЗ, планується, що повітряні екіпажі також будуть вилітати до людей із гострою затримкою кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, гострими порушеннями мозкового кровообігу, опіками другого та третього ступеню, опіками електричним струмом або опіками дихальних шляхів. Також планується застосовувати таку евакуацію при вогнепальних травмах, травмах хребта, ампутації кінцівок, черепно-мозкових травм тощо.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb