Пандемія і карантин: НБУ назвав причини низької інфляції у 2020 році

Національний банк України назвав причини низьких темпів інфляції у минулому році

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Згідно з повідомленням, упродовж року інфляція переважно перебувала нижче цільового діапазону 5% +/-1 в.п. Низькі темпи зростання цін зумовлювалися негативним впливом пандемії коронавірусу та карантинних обмежень на економічну активність та споживання. Падіння світових цін на енергоносії, а також зниження попиту на непершочергові товари і послуги підтримували низький рівень інфляції. Послаблення гривні позначилося на споживчих цінах з певниою часовою затримкою.

Зазначається, що з огляду на суттєве послаблення інфляційного тиску та скорочення ділової активності упродовж першої половини року, НБУ пом'якшував монетарну політику, щоб сприяти відновленню економіки і водночас повернути інфляцію до цілі. 

При цьому фактична споживча інфляція перевищила траєкторію прогнозу регулятора, проте відповідала середньостроковій цілі НБУ на рівні 5%, встановленій у 2015 році.

Відновлення світової економіки та подальше збільшення внутрішнього попиту у 2019 році відбувалося динамічніше, ніж очікувалося. Проінфляційний тиск також формувало зростання цін на енергоносії та окремі продукти харчування. Водночас, за даними НБУ, інфляцію й надалі стримувало звуження попиту з боку населення на окремі послуги та непродовольчі товари.

"В умовах динамічного відновлення світової та української економіки інфляція прискорилася наприкінці року, як і передбачав Національний банк, і сягнула 5% р/р. Отже, інфляційна ціль у грудні досягнута другий рік поспіль", - зауважили в НБУ.

У пресслужбі додали, що регулятор і надалі дотримуватиметься режиму інфляційного таргетування для забезпечення помірної інфляції на рівні середньострокової цілі 5%.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb