У ЗСУ розформували "Аеророзвідку" - частину, створену добровольцями

13 січня в "Аеророзвідці" оголосили, що їх частину розформовують за указом Командувача військ зв‘язку і кібербезпеки генерал-майора Євгена Степаненка

Про це повідомляє сторінка військової частини у Facebook.

"Прийнято остаточне рішення, щодо розформування військової частини, яка уособлювала Аеророзвідку в ЗСУ. З березня 2021 року в ЗСУ більше не носитимуть (офіційно) цей славетний нарукавний знак… Ліквідація буде здійснена відповідно до пропозицій Командувача військ зв‘язку і кібербезпеки генерал-майора Євгена Степаненка . Перша пропозиція стосовно ліквідації була відмінена міністром оборони, як така, що не відповідає законодавству України і військово-політичним вказівкам Міністерства оборони України, що передбачають створення Центру інновацій на базі в\ч А2724", - йдеться в повідомленні.

Зазанчається, що частина підрозділу перейде у підпорядкування Командуванню об’єднаних сил, а частина стане науковим складом Військового інституту телекомунікацій та інформатизації.

У частині заявили, що підпорядкування підрозділу Комануванню ООС означає відсутність відповідальної за генерування спроможностей цього підрозділу людини і прямо протирічить Закону України про національну безпеку.

У частині зазначають, що свого часу розробили систему забезпечення ситуаційної обізнаності "Дельта", побудовану за сучасними технологічними підходами у відповідності до стандартів НАТО.

"Наразі "Дельта" є єдиною системою в ЗСУ , що вже 2 роки підряд приймає участь у навчаннях НАТО з тестування інформаційних систем CWIX 2019, CWIX 2020 і доводить взаємосумісність і реалізацію стандартів НАТО по обміну оперативною обстановкою. "Дельта" стала системою висвітлення підводної і надводної обстановки", - підкреслили в "Аеророзвідці".

За словами прес-офіцера частини, завдяки "Дельті" підрозділи ССО пройшли сертифікацію на сили швидкого реагування НАТО.

"Система постійно вдосконалюється і приймає участь у міжнародних навчаннях Sea Breeze , Rapid Trident та ін., де демонструє не тільки технічну відповідність стандартам, а й спроможність забезпечити операційні процеси для досягнення ситуаційної обізнаності. Предметом особливої гордості є її інтеграція з ракетним комплексом "Нептун", - додали в частині.

Також у частині розповіли, що вроваджували систему відео нагляду на позиціях ООС та займались проєктуванням безпілотників.

"Крім зазначених досягнень є ще одна річ, яка на нашу думку, є найважливішою - це сформована екосистема, яка дозволила створювати ці спроможності", - заявили в розформованій частині.

В "Аеророзвідці підкреслили", що саме військовослужбовці цієї військової частини перші привезли перемогу (2 перших місця) з хакатону НАТО у 2017 році у Лондоні і вони ж підтвердили своє право називатись переможцями на рівні НАТО у 2018 році в столиці Чорногорії Подгориці.

Довідка: "Аеророзвідку" заснував ексдоброволець "Азову" та колишній очільник Єврейської сотні Майдану Натан Хазін у 2014 році.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо