Не виключаю, що знову повернуться “схеми”, - Несходовський про нові тарифи на газ

Встановивши однакову ціну для всіх постачальників, уряд не лише знищує новостворений ринок газу, але й створює можливість для монополістів на кшталт Дмитра Фірташа повернутися до старих схем

Про це в ефірі програми "Політклуб" з Віталієм Портниковим на Еспресо.TV заявив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

За словами експерта, першою проблемою є те, що рішення уряду фактично "вбиває" ринок газу, а другою – те, що і бідні і багаті платитимуть за паливо однаково.

"Третій момент – я не виключаю, що знову повернуться схеми. Чому вводили ринкову ціну на газ? Тому що списували на населення за дотованими цінами, ми чудово пам'ятаємо Олександра Онищенка з його схемами – і цей газ йшов на промислові підприємства, і потім вони отримували надприбуток", – сказав він.

Несходовський вважає, що місцеві газзбути вдаються до найдешевших трюків, аби завадити споживачам змінити постачальника. 

"Хто буде компенсувати різницю між ціною, яку встановили облгази, і тією ціною, яку назвав уряд? Це "кидок" всіх українців, які зараз не будуть міняти постачальника, і повернуться старі схеми – коли облгази, які встановили найвищу ціну, виставлять рахунок державі. Вони скажуть: "вибачте, у мене ціна 10 гривень, ви хочете 7, три гривні – це ваш борг переді мною, і якщо існує борг мій перед державою – то я його не буду платити, або ви мені повертаєте гроші", – наголосив директор Інституту соціально-економічної трансформації.

Експерт заявив, що уряд ухвалив найпростіше і найгірше з можливих рішень, встановивши однакову ціну на газ для усіх постачальників.

"Зараз вже почали говорити про те, як формується ціна за постачання газу. Там дуже багато питань стосовно того, що туди заклали. Туди заклали, за моєю інформацією, також погашення боргів попередніх періодів. На українців переклали борги облгазів олігарха Фірташа, щоб вони розраховувались по його боргах", – підкреслив Несходовський.