"Як мінімум до квітня": Шмигаль розповів, скільки діятиме фіксована ціна на газ

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що фіксована ціна на газ в Україні може діяти до кінця карантину або до кінця опалювального сезону

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Уряд вирішив зафіксувати верхню межу ціни на газ не вище 6,99 грн за кубічний метр. Це ринок, це ціна газу на ринку, але верхня межа не може перевищувати цю цифру. Ця ціна діятиме на період карантину або до кінця опалювального сезону, тобто як мінімум до квітня. Далі будемо дивитися, якою буде ситуація. Можливо, ціна піде різко вниз, тоді ми знімемо це обмеження", - цитує пресслужба слова Шмигаля.

За його словами, державна компанія Нафтогаз та інші постачальники газу мають розрахувати ціну своїх річних продуктів та запропонувати українцям фіксовану ціну.

Шмигаль також зауважив, що восени минулого року десятки тисяч українців вже підписали річні контракти на постачання газу за ціною 4,70 грн за кубічний метр. Він додав, що такий принцип діє у більшості країн Європи, а люди можуть обирати фіксовану ціну на рік або на місяць.

Прем'єр нагадав, що минулого року в Україні запрацював ринок газу і саме біржа регулює ціни. Однак на ринку, за його словами, є зловживання, у зв'язку із чим уряд обмежить граничну ціну на газ, аби окремі компанії, які мають монопольне становище в областях, не завищували ціну та не здійснювали маніпуляцій в платіжках.

Шмигаль підкреслив, що уряд хоче, щоб тариф на розподіл газу був справедливим для всіх людей. Для цього є напрацьовані механізми, які готові підтримати у парламенті.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb