Предстоятель УГКЦ Святослав назвав "духовні хвороби" суспільства

Завдання церкви - загоювати духовні рани українського суспільства, виховувати нову свідомість, яка насправді допомогла б нам збудувати справедливе, здорове суспільство, щоб у ньому хотілося жити, а не лишати його й шукати щастя в чужих державах

Про це глава Української греко-католицької церкви Святослав заявив в інтерв’ю, яке вийшло в останньому числі газети Порадниця, повідомляє Еспресо.TV.

"Що глибше розумієш церковне життя України, то, з одного боку, виразніше бачиш велич і святість нашого Божого люду, а з іншого - його немічність і грішність. Оскільки моя місія як душпастиря – лікувати рани гріха, то мене завжди засмучують духовні хвороби українського суспільства", - наголосив Святослав.

На його думку, духовність суспільства позначена багатьма ранами, які утворилися в процесі історичного розвитку. Це пов’язано з тим, що народ України перейшов тяжкі випробування, зокрема заперечення його права на існування. Відтак предстоятель виокремив три основні духовні рани українського суспільства.

Першою раною, вважає архиєрей, є те, що "ми не вміємо бути вільними". "Свобода - це великий Божий дар. Але свобода - це також здатність чинити добро. А ми дуже часто трактуємо її як можливість чинити будь-що. Свобода - це певна якість людського духу. Адже можна мати зовнішню свободу від якогось поневолення, ув’язнення, але не мати свободи для того, щоб будувати, правильно використовувати цей Божий дар", - пояснив він.

"Звідси й наша наступна вада - брак розуміння, що свобода завжди пов’язана з відповідальністю. Ми настільки є зрілими в особистому, церковному, громадському житті, наскільки здатні брати на себе відповідальність за свої вчинки, за долю свого народу, за своє майбутнє. Хоча вже дозріваємо. Але часом є ситуації, коли, знову ж таки, десь шпортаємося, падаємо, піднімаємося", - ствердужє глава УГКЦ.

Ще одна риса, каже Глава Церкви, яка проявляється в умовах незалежної держави, це правовий нігілізм. 

Предстоятель УГКЦ зазначив, що зі зневагою до закону, який стоїть на сторожі спільного блага, пов’язана дуже глибока суспільна хвороба - корупція. "Корупція – один із способів нищення закону. Нерідко бачимо, як ті самі законотворці є першими корупціонерами, першими порушниками законів, які приймають", - констатував архиєрей.

Святослав переконаний, що оскільки "ми всі позначені такими стигмами", то й лікувати їх потрібно починати завжди із себе.

"Ось такий живий приклад. Ми вже довгий час змушені дотримуватися правил карантину, які стоять на сторожі нашого життя та здоров’я. Але ж бачимо, як українці нехтують ними, і хвороба вийшла поза можливості ефективного контролю. Перед нами насправді є великі завдання творити нову культуру життя і здоров’я. Отож ми, як християни, від самого початку мали усвідомити, що мусимо виконувати правила цих санітарних норм у наших храмах, у сім’ях, в особистому житті, не тому що хтось змушує, а тому що це може берегти і мене, і мого ближнього від поширення небезпечної хвороби", - переконаний лідер українських греко-католиків.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb