СБУ і прокуратура заблокувала вивезення неоплаченої ОГХК продукції на 6 млн дол

Представники прокуратури і СБУ провели низку процесуальних дій у офісі Об'єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) і її філії - Вільногірському ГМК та навмисне блокують судно-транспортувальник продукції компанії

Про це йдеться в прес-релізі ОГХК.

Там же уточнюється, що предмет розслідування правоохоронців - контракт з сінгапурської IMMCO Trade PTE. LTD від 29 жовтня, яку ЗМІ пов'язують з дніпропетровським бізнесменом Віталієм Кучуком і Романом Карпенко. Він був підписаний т.в.о. голови правління Артуром Сомовим.

Згідно доповненню до контракту, компанія мала викупити на Вільногірському ГМК, на умовах FCA 5 700 т рутилового концентрату на суму 6,009 млн, тобто - по 1 070 доларів за т з відстрочкою платежу в 30 днів від відправки останнього вагона з рутилом з Залізничної станції станції Вільногірськ.

Станом на 13 січня, коли настав термін оплати останньої поставки рутилового концентрату за контрактом, гроші від IMMCO так і не надійшли на рахунки ОГХК, що стало предметом уваги правоохоронців.

Силовики підозрюють менеджмент у змові з власниками покупця - Кучуком і Карпенко і завданні збитку державній компанії на суму 6 млн доларів.

Керівництво ОГХК стверджує, що дії правоохоронців незаконні і призведуть до зриву контракту ОГХК з підрядниками американської компанії Boeing. Однак, за інформацією російських ЗМІ, з Boeing співпрацює російська компанія "ВСМПО-Авісма". Отже, IMMCO могла постачати рутил цій компанії.

Поки правоохоронці ведуть слідство щодо рутилу, ОГХК почала відвантаження за більш свіжим контрактом з IMMCO - від 21 грудня 2020 р. За ним державна компанія до лютого 2021 року відправить фірмі-"прокладці" 10 тис. т ільменіту Іршанського ГЗК на станції Нова Борова на суму $1,57 млн. Вартість тонни продукції - $157, що нижче за ринкову на $40.