Справа Татарова: в ЦПК заявили, що Офіс президента хоче позбавити НАБУ підслідності щодо топ-чиновників

18 січня громадський активіст та лідер ЦПК Віталій Шабунін заявив, що Офіс президента "зливає" справу Татарова, намагаючись змінити законопроєкт щодо підслідності НАБУ

Про це голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін написав у Facebook.

За словами Шабуніна, Офіс президента готує терміновий законопроєкт, для порятунку від слідства з боку НАБУ заступника глави відомства Олега Татарва.

У ЦПК заявили, що в ОПУ таким чином розривають партнерство з країнами Заходу:

  1. з підслідності НАБУ забирають ТОП-посадовців (натомість завалюючи детективів дрібною корупцією);
  2. підривають конституційність ВАКС (роблячи його спеціальним, а спеціалізованим);
  3. дають генпрокурору право забирати справи НАБУ. Зараз Венедіктова прикривається незаконними рішеннями судів, тому ВАКС повертає справи в НАБУ.
  4. всі співпрацю НАБУ з закордонними колегами кладуть під офіс генпрокурора.

"Крім порятунку Татарова, законопроект підриває основні досягнення України у співпраці з МВФ та Західними партнерами. Незалежність НАБУ, підслідність органу топ корупції, конституційність ВАКС, можливість вести міжнародну співпрацю НАБУ і САП (напряму без ГПУ) - це все базові умови співпраці України з Заходом", - зауважив голова правління Центру протидії корупції.

Читайте також: "Інформація не відповідає дійсності": Татаров про заяву НАБУ щодо справи проти нього

Шабунін зауважив, що свого часу саме президент Володимир Зеленський на початку своєї каденції повернув НАБУ право співпрацювати напряму з міжнародними партнерами і повноцінно запустив ВАКС.

Читайте також: ВАКС зобов’язав СБУ передати "справу Татарова" назад до НАБУ

"Ми легко перевіримо чи цей ідіотизм ініціатива Зеленського, чи чергова спланована спецоперація кремлівської агентури в його Офісі. Якщо навіть після цього Татарова не буде звільнено, значить, кремлівська агентура не просто сидить в офісі президента, вона цим офісом керує", - додав він.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо