Україна сприятиме перетворенню місії в Придністров'ї з військової на цивільну, - Офіс президента

За словами заступника голови Офісу президента Ігоря Жовкви Україна надасть "зелений коридор" для виведення російських військ з молдовського регіону Придністров'я, коли це стане можливим

Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю ТСН.ua.

В ході розмови журналіст торкнувся теми окупованого РФ Придністров'я. Тоді Жовква зазначив, що у першому кварталі 2020 року Молдова припинила закупівлі електроенергії в Україні, натомість почала купувати у придністровської фірми, яка отримувала безкоштовний газ з Росії (всі борги Придістров'я за газ Росія адресує Молдові).

"Україна ніколи не буде противником процесу перетворення так званої військової миротворчої місії в цивільну, поліцейську під егідою тієї чи іншої міжнародної організації", - зауважив чиновник.

Жовква зауважив, що в Україні схожа ситуація з окупованими територіями ОРДЛО, і Україна працює тут із Спеціальною моніторингової місією ОБСЄ.

"Чи можемо говорити, що в Молдові може бути така ж місія? Можливо, - від інших організацій. Україна завжди буде сприяти цьому процесу. Нагадаю, що Україна в форматі " 5+2" є посередником і готова активно виконувати свою роль. На жаль, формат " 5+2" в останні два роки загальмував ", - зауважив заступник керівника ОП.

Жовква підкреслив, що якщо виведення цієї миротворчої місії і заміна її на поліцейську почнеться, Україна ніколи не буде заважати, а відповідним чином тільки посприяє. На уточнюючі запитання щодо готовності в разі необхідності надати для такої мети "зелений коридор" і прийняття відповідного рішення Верховної Ради, Жовква заявив:

"Відповідно таке рішення Верховної Ради буде прийнято".

Чиновник додав, що не хоче ще одного вогнища на наших південно-західних кордонах.

"Ми всіляко сприятимемо. Молдова має виконати свою частину роботи, а Україна буде тут надійним посередником і партнером", - додав заступник керівника Офісу глави Української держави. 

 

 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо