Virgin Orbit вперше вивела супутники на орбіту завдяки запуску ракети-носія із борту Boeing 747

Компанія Virgin Orbit в ході демонстраційного випробування успішно запустила на орбіту ракету-носій LauncherOne з борту літака Boeing 747 "Cosmic Girl"

Про це повідомляє Space News.

Boeing 747 Virgin Orbit злетів з космодрому Virgin Galactic в пустелі Мохаве і піднявся на висоту 10,5 км з ракетою для запуску супутників, прикріпленою до його крила. Система LauncherOne призначена для виведення супутників вагою до 500 кг на навколоземну орбіту. У перспективі Virgin Orbit планує здійснювати подібні космічні запуски на регулярній основі в комерційних цілях.

Virgin Orbit витратила роки на розробку цього методу запуску ракет з повітря, а з 2018 року проводить все більш складні льотні випробування.

Підхід Virgin Orbit до запуску супутників сильно відрізняється від підходу SpaceX або інших великих постачальників запусків, які зазвичай використовують NASA і інші організації. При запуску з літака в повітрі система Virgin Orbit не вимагає такої великої ракети або такої кількості палива, що допомагає знизити витрати.

Компанія стверджує, що це потенційно більш гнучка система, оскільки вона робить теоретично можливими запуски супутників з будь-якого місця, де 747 може злітати і приземлятися.

  • Перший демонстраційний запуск Virgin Orbit, здійснений у травні минулого року, завершився провалом. Модифікований літак Boeing 747 вилетів із космодрому у Каліфорнії з ракетою-носієм LauncherOne. Через 54 хвилини польоту літак відпустив ракету, однак вона так і не долетіла до орбіти.
  • Virgin Orbit - компанія в рамках групи Virgin, заснованої Річардом Бренсоном, яка планує надавати послуги запуску малих супутників.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb