"Це черговий фейк": Степанов спростував можливість закупівель державою російських ПЛР-тестів

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов назвав інформацію про можливу закупівлю російських ПЛР-тестів за державний кошт "черговим фейком"

Про це Степанов сказав під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Це не просто інформація, яка не відповідає дійсності, це якийсь черговий фейк, які дуже часто розповсюджуються у нашій країні. Я наведу цифри, про тести, які закуповувалися в тому числі Міністерством охорони здоров'я по країнах-виробниках. Це Китайська Народна Республіка, Сполучені Штати Америки, Корея, Польща, Німеччина, Велика Британія, Франція, Австрія, Канада, Чехія, Туреччина, Сінгапур. Як ви бачите, Російської Федерації тут немає", - сказав Степанов. 

Міністр наголосив, що закупівля найбільшої кількості ПЛР-тестів здійснюється у українського виробника "Українські генетичні технології" як за державним замовленням, так і приватними лабораторіями. 

Водночас, згідно з актуальними даними Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками, до медичних виробів для діагностики коронавірусної хвороби методом ПЛР належать 66 медичних позицій. З них у Китаї виробляються 15, в Україні - 12, у США - 7, у Кореї - 5, в Італії - 5, а Російській Федерації - 3 зареєстрованих медичних вироба. 

"Відсоткове співвідношення використання ПЛР-систем, виробництво яких зареєстроване у Російській Федерації, складає менше ніж 0,6%. Це використовується виключно у якихось приватних лабораторіях. Держава точно не закуповувала, не закуповує і закуповувати не планує", - підкреслив Степанов.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb