Інавгурація 46-го президента США Джозефа Байдена: десятки тисяч військових на вулицях Вашингтону, триметровий паркан та відсутність Трампа. НАЖИВО

У середу, 20 січня, у Вашингтоні урочисто приймає присягу та набуває повноважень 46-й президент США Джо Байден

(Для перегляду прямої трансляції - доскрольте до кінця новини)

3 листопада минулого року кандидат від Демократичної партії США Джозеф Байден виграв президентські перегони, отримавши 80 мільйонів 11 тисяч голосів - аболютний рекорд в історії президентських перегонів США. Його опонент, 45-й президент Дональд Трамп, набрав 73,8 млн голосів, обійнявши друге місце в історії. Відповідно, Байден отримав 306 виборників, Трамп - 232.

Його інавгурація пройде на тлі безпрецедентних заходів безпеки, повідомляє Еспресо.TV.

Кульмінація церемонії запланована на 12:00 за місцевим часом (19:00 за Києвом) — згідно з американською конституцією, саме в цей момент 20 січня новообраний президент отримує свої повноваження.

Як і більшість його попередників за останні 200 років, Джо Байден складе присягу біля Капітолія (з 1980-х церемонія проходить на сходах біля західного фасаду). Разом з ним присягатиме Камала Харріс — перша жінка - віцепрезидент в історії США, а також перша темношкіра пані віцепрезидент. Потім Байден звернеться до нації з інавгураційної промовою, після чого вирушить у Білий дім. Всупереч традиції Дональд Трамп відмовився брати участь в інавгурації свого наступника, оскільки так і не визнав поразку на виборах.

Через пандемію коронавірусу скасовано чимало традиційних заходів інавгурації президента США: сьогодні не буде ані масштабного військового параду (передбачений лише телевізійний спецефір), ані натовпів глядачів, ані святкових балів та прийомів, які дає новий глава держави. Крім того, після нещодавних безладів довкола Капітолія за участі прихильників Дональда Трампа у Вашингтоні діє надзвичайний стан і максимально посилено безпеку. Будівлю Конгресу США незадовго до церемонії обнесли триметровим парканом, а порядок у місті охороняють до 25 тис. військовослужбовців Нацгвардії США.

Історики кажуть, що в сучасну політичну епоху ніколи не було інавгурації за таких екстремальних обставинах. Вони вказують на інавгурацію Авраама Лінкольна під час Громадянської війни і на присягу Франкліна Рузвельта під час Великої депресії, як останні приклади інавгурації на тлі такого рівня розбіжностей і невизначеності.

Рух транспорту в Вашингтоні різко обмежили. Національна алея, зазвичай є місцем масових зібрань простих американців, що прямують до Вашингтона, щоб відзначити історичний день, сьогодні закрита.

Багато з головних заходів, пов'язаних з інавгурацією, транслюватимуться онлайн або по телебаченню, а не проходити особисто, в тому числі віртуальний парад по всій країні і спеціальний випуск в прайм-тайм за участю зірок, який вийде в ефір в середу ввечері.

Обраний президент виступить з західного фасаду Капітолію США, заявивши, що він "не боїться" з'являтися на публіці. На східному фасаді Капітолію пройде "Оглядова конференція" - традиція, що охоплює всі роди збройних сил, на якій новий головнокомандувач перевіряє готовність військ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb