Санкції не дадуть запустити газопровід в експлуатацію у разі добудови, - Гончар про "Північний потік-2"

Експерт з енергетики Михайло Гончар заявив, що у разі добудови газопровід не вдасться запустити через санкції США

Про це він заявив в ефірі програми "Коментар з Анжелікою Сизоненко" на Еспресо.TV.

"Коли сертифікаційні компанії з Норвегії оголосили, що вони не будуть сертифікувати газопровід, тоді вже стало зрозуміло, що навіть, якщо він буде побудований повністю, він не зможе бути в експлуатації. Тому те, що відбувається зараз, і відмова швейцарського страховика, і відмова данської інженерної компанії – це ланцюгова реакція. Тому що стало зрозумілим, що американські санкції, другий пакет санкцій, це серйозно", - зазначив Гончар.

Експерт нагадав, що ще в 2019 році наприкінці грудня був прийнятий перший пакет санкцій, який загальмував будівництво "Північного потоку".

"А тепер ще більш жорсткий варіант, який навіть у гіпотетичному випадку добудови газопроводу не дасть можливості, ці санкції, запустити його в експлуатацію. Те, що там "Фортуна" уклала 2,6 км труби – це, швидше, привід для сарказму, для різних гумористичних речей навколо цього "титанічного успіху Газпрому". Тому що, по-перше, ця ділянка не потрапляє під санкції, це мілководдя. І ніхто не збирався санкціонувати ці роботи збоку американських компаній", - зауважив він.

Гончар наголосив, що, по-друге, за два тижні укласти 2,6 км труби "виглядає сміховинно, оскільки для добудови данської ділянки знадобилось би 1,5 роки".

"Тому ці всі речі дали певний кумулятивний ефект, що всім стало зрозуміло, що проєкт не може бути закінчено. Тому не випадково ще кілька днів тому керівник "Газпрому" Міллер (Олексій Міллер - ред.) розповідав про те, що, мовляв в розумні терміни проєкт буде завершено. Але вже вчора він скаржився Путіну (Володимир Путін - президент РФ - ред.), що так і так – виникли серйозні проблеми", - додав він.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb