Степанов пояснив, чому китайську вакцину закуповують через "фірму-прокладку"

За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова саме китайці наполягали на закупівлі вакцини через фірму "Лекхім"

Про це очільник МОЗ Максим Степанов розповів під час брифінгу, передає "Цензор.нет".

Степанов зазначив, що китайці із "Сіновак" зажадали мати фірму-посередника "Лекхім", тому що співпрацювали вже з нею раніше.

"За пропозицією, за наполяганням компанії "Сіновак", до процесу переговорів була залучена компанія, з якою вони співпрацювали раніше і співпрацюють зараз - компанія "Лекхім ". Після того, як надійшло питання відповідного висновку договорів, ми ще раз звернулися щодо нашого бажання ув'язнення відповідного договору безпосередньо з компанією Сіновак. Ми отримали відповідь, що вони хотіли б мати цей договір через компанію "Лекхім", яка вже безпосередньо займатиметься постачаннями цих вакцин ", - розповів Степанов.

Міністр зазначив, що Україна зверталася щодо закупівлі вакцини від COVID-19 до двох китайських компаній - "Сіновак" та "Сінофарм".

Нагадаємо, раніше громадська організація "Пацієнти України" звинуватила главу МОЗ Степанова у самостійному призначенні компанії для закупівлі вакцини. "Міністр МОЗ вирішив не змінювати свої звички у новому році і знову втрутитись у роботу ДП "Медичні закупівлі України", - заявили в організації. 

Читайте також: Вшестеро дешевше за Sinovac: нардеп "Голосу" звинуватила Степанова у зриві закупівель вакцини, схваленої COVAX

Наразі компанія "Лекхім" уклала угоду з китайцями на постачання 5 млн доз вакцини від коронавірусу в Україну.

За попередніми оцінками, вартість вакцинації для просто українця складе 504 грн. У компанії "Лекхім зазначили, що планують налагодити виробництво китайської вакцини в Україні в другій половині 2022 року.

Водночас,  Максим Степанов заявив, якщо Sinovac не покаже ефективність до 70% - контракту на вакцину не буде. Наразі дослідники китайської вакцини із Бразилії, яка вже придбала препарат, оцінюють її ефективність у 50%.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо