У Нафтогазі спрогнозували економію населення від обмеження ціни на газ

Встановлення граничної ціни на газ у період з 1 лютого до 31 березня дозволить побутовим споживачам заощадити від 4 до 5 млрд грн на рахунках за газ

Про це повідомила пресслужба НАК "Нафтогаз України".

"З 1 лютого до 31 березня 2021 року гранична ціна газу для населення складе 6,99 грн за куб. м відповідно до розпорядження уряду. За оцінкою НАК "Нафтогаз України", це заощадить побутовим споживачам від 4 до 5 млрд грн на рахунках за газ", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що група Нафтогаз в особі газпостачальної компанії (ГК) "Нафтогаз Трейдинг" готова забезпечити необхідний ресурс газзбутових компаній для потреб населення за двома варіантами оплати.

Так, перший варіант передбачає поставки газу зі знижкою до ринкової ціни, за умови, якщо газзбути-контрагент забезпечить верифікацію клієнтської бази. Для цього газзбут має довести наявність серед своїх клієнтів побутових споживачів, а за підсумками кожного місяця - проінформувати Нафтогаз, які обсяги спрямовані безпосередньо на потреби населення. Обсяги фактичного споживання газу населенням перевірятимуться.

У пресслужбі зазначили, що при цьому всі дані про споживачів будуть зібрані, згідно вимог чинного законодавства, і дозволять створити єдину державну базу даних. В майбутньому така база дозволить державі виокремлювати категорії вразливих споживачів і надавати цільову грошову допомогу, а не вводити додаткове регулювання ринку.

При небажанні газзбуту підтверджувати поставки населенню, Нафтогаз Трейдинг попонує другий варіант - купувати газ за ринковою ціною та з банківською гарантією оплати або за передоплатою.

У пресслужбі зауважили, що за даними профільних джерел, середня ціна газу у січні коливається від 6830,9 до 7416,7 грн за 1000 куб. м (без ПДВ).

Також Нафтогаз планує застосовувати рахунки з договірним списанням як гарантію цільового використання коштів.

У випадку, якщо постачальник газу відмовиться постачати газ побутовим клієнтам за регульованою ціною, спрацює страховий механізм ринку — постачальник “останньої надії” (ПОН), яким є Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”. Відповідно до вимог законодавства, споживач може бути клієнтом ПОН до 60 днів. Протягом цього періоду споживач має знайти нового постачальника газу.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb