Указ Зеленського щодо відсторонення голови КСУ Тупицького - узурпація влади, яка може стати підставою для переслідування, - Загородній

Указ президента України щодо відсторонення голови Конституційного суду Олександра Тупицького - це узурпація влади, яка може стати підставою для подальшого переслідування Володимира Зеленського

Таку думку висловив політолог Тарас Загородній у програмі “Змістовно з Христиною Яцків” на Еспресо.TV.

“Поведінка Зеленського неприпустима – це узурпація влади, порушення Конституції. Указ юридично нікчемний. Немає такого порядку: тимчасово, на 2 на 3, судді Конституційного суду і так далі. Є чіткий порядок, який визначений Конституцією – це зовсім інша гілка влади. І це може стати підставою для подальшого переслідування Зеленського, тому що це його особистий підпис. Це його одноосібний документ – одноосібно підписаний”, – зазначив Загородній.

Він додав, що дії працівників Управління державної охорони, які не пускають голову КСУ на його робоче місце, також вимагають покарання: “Що стосується УДО: однозначно перевищення повноважень і самоуправства. На якій підставі працівник Управління державної охорони взагалі може когось затримувати? Його завдання – охорона, а не перевірка статусу цих осіб, які заходять в суд. Однозначно теж будуть кримінальні справи. Керівництво буде потім відповідати досить жорстко, тому що де-факто це державний переворот. У пана Тупицького є статус судді, його ніхто не скасовував”.

Загородній наголосив, що указ президента Зеленського щодо відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького немає жодної юридичної сили та значення: “Тільки судді обирають голову КСУ і знімають з голови КСУ, а не Зеленський, а не парламент і так далі. Тому це абсолютно неприпустима поведінка”.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb