“Те, що ослаблює Путіна, робить Україну сильнішою”, – Гончаренко про план дій у ПАРЄ

Представники України у Парламентській асамблеї Ради Європи під час зимової пленарної сесії Асамблеї 25-26 січня у Стразбурзі піднімуть питання порушення прав людини з боку Росії

Про це повідомив народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Олексій Гончаренко під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

“Парламентська асамблея ради Європи стала першим міжнародним майданчиком, де на Росію були накладені санкції. І ці санкції діяли до літа 2019 року, тобто весь період перебування нашої команди при владі і коли ми відстоювали ці позиції в тому числі у Стразбурзі. Влітку 2019 року, на жаль, ці санкції були зняті. І Російська Федерація повернулася до повноцінної роботи в складі Парламентської асамблеї Ради Європи. Таким чином склалася ситуація, коли агресор, який не виконав жодного рішення ПАРЄ щодо деокупації Криму, щодо припинення окупації частини Донбасу, щодо припинення порушень прав людини на території як України, так і на власній території і багато інших резолюцій ПАРЄ, – фактично без жодної відповідальності повернувся до роботи на цьому важливому міжнародному майданчику” – зазначив Гончаренко.

Народний депутат також наголосив, що враховуючи брутальну поведінку Російської Федерації на міжнародній арені, спроби вбивства політичних опонентів з використанням забороненої хімічної зброї, нехтування принципів і норм міжнародного права та невиконання резолюції щодо нашої країни, представники України повинні поставити питання щодо оскарження повноважень російської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи.

“Наше завдання сьогодні, враховуючи в тому числі останній контекст цього року, а саме рішення щодо зміни Конституції Російської Федерації, яке було проведено режимом Путіна в абсолютно недемократичний спосіб, яке передбачає в тому числі пріоритет російського законодавства над міжнародним. Тобто фактично Росія може не виконувати рішення Європейського суду з прав людини, який є частиною Ради Європи, таким же органом, як ПАРЄ. Це з одного боку. З іншого боку, це кейси Олексія Навального, коли весь світ побачив, що Путін просто планував вбивство опозиціонера й свого опонента. А коли це не вдалося, то зараз Навальний просто заарештований всупереч, знову ж таки, рішення Європейського суду з прав людини по справі, де ЄСПЛ вже визнав переслідування Навального політично вмотивованим” – зауважив Олексій Гончаренко.

Нардеп додав, що не дивлячись на те, що до Навального також держава Україна має питання, особливо через його заяву про Крим, проте в даному випадку це не має значення, оскільки те, що ослаблю Путіна, підсилює Україну: “Сьогодні у справі Навального ми маємо стояти разом з усім цивілізованим світом, який засуджує дії путінського режиму”.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо