ЄСПЛ виніс перше рішення про наслідки російської агресії проти Грузії

Європейський суд з прав людини визнав, що Росія винна у низці порушень прав людини після окупації Південної Осетії та Абхазії, але не несе відповідальності за ці регіони під час російсько-грузинської війни

Відповідне рішення оприлюднили на сайті ЄСПЛ.

Обидві сторони суперечки оголосили про свою перемогу.

"Сьогодні один найважливіших днів  у новітній історії Грузії. 12-річна суперечка із РФ про війну серпня 2008 року завершилася перемогою Грузії", - написав прем’єр-міністр цієї країни Гіоргі Гахарія. 

Натомість Мін'юст Росії оприлюднив повідомлення про свою перемогу в ЄСПЛ, стверджуючи, що Суд "визнав необґрунтованими звинувачення Грузії проти Росії щодо подій 8-12 серпня 2008 у Південній Осетії та Абхазії".

Судді вирішили, що Росія не несла відповідальності за порушення прав людини на окупованих територіях (Абхазія та Південна Осетія) під час найбільш запеклих боїв російсько-грузинської війни у серпні 2008 року (8—12 серпня). Саме це видає за перемогу Міністерство юстиції Росії.

Водночас усі інші пункти скарги проти Росії ЄСПЛ підтримав, деякі з них навіть одноголосно. Вони визнають Росію відповідальною за порушення прав людини на територіях Абхазії та Південної Осетії після війни. Також суд визнав, що ці території лишаються підконтрольними Росії, попри навіть визнання Москвою їхньої "незалежності".

ЄСПЛ також визнав Росію винною у запровадженні на окупованих територіях «адміністративної практики», під час якої порушувались основні права людини, такі як право на життя, на свободу, на захист власності, на освіту, а також на заборону тортур та приниження людської гідності.

Поки що судді не ухвалили рішення щодо компенсації обом сторонам. Їхній розмір визначить окреме рішення ЄСПЛ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb