Зеленський застеріг Разумкова і Шмигаля щодо закону про локалізацію: Україна має дотримуватись міжнародних зобов'язань

Президент України Володимир Зеленський звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо необхідності дотримання міжнародних зобов'язань при внесенні змін до законодавства у сфері публічних закупівель

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Згідно з повідомленням, Зеленський адресував Шмигалю і Разумкову відповідні листи. Він, зокрема, звернув увагу, що наразі пропонується низка ініціатив, які передбачають виведення з-під дії закону України "Про публічні закупівлі" в цілому або з-під дії окремих його положень закупівлі товарів і послуг у різних сферах.

"Вказане суперечить основній меті та принципам закону, а також може створити підґрунтя для виникнення проявів корупції, що матиме негативний вплив на стан міжнародних відносин України, у тому числі з фінансовими організаціями", - цитує пресслужба слова Зеленського.

За словами президента, основною метою закону "Про публічні закупівлі" є забезпечення ефективних та прозорих закупівель, створення конкурентного середовища у цій сфері, запобігання корупції та розвиток сумлінної конкуренції.

Крім того, закон спрямований на адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ця угода, зокрема, передбачає, що всі контракти укладаються шляхом проведення прозорих і неупереджених процедур з визначення виконавця.

"На сьогодні основні положення закону відповідають правилам здійснення публічних закупівель, встановленим директивами ЄС, а відтак усі зміни, що будуть вноситися, не повинні суперечити європейському законодавству у сфері закупівель", - наголосив Зеленський.

Відтак, Зеленський звернув увагу на необхідність забезпечення більш зваженого підходу щодо опрацювання відповідних законодавчих ініціатив задля дотримання основних принципів здійснення публічних закупівель та міжнародних зобов'язань держави у цій сфері.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb