Громадський діяч Зісельс заявив у поліцію про можливий підпал синагоги націоналістами за гроші ОПЗЖ у день пам'яті Голокосту

За інформацією глави єврейських організацій України Йосипа Зісельса, ОПЗЖ виділило кошти на підпал синагоги у Києві. Виконавцем за його словами виступає активіст Євген Карась, він каже - намагався зв'язатися із Зісельсом, та все марно

Відповідний лист до глави Нацполіції Ігоря Клименка від Асоціації єврейських общин та організацій України (Ваад) потрапив у розпорядження редакції Еспресо.TV 

У документі глава організації Йосип Зісельс повідомляє про можливий злочин, який нібито планують скоїти у День пам'яті жертв Голокосту, 27 січня.

За його словами, перед Новим роком до організації дійшли "підтверджені з двох джерел повідомлення", що представники партії Опозиційна платформ за життя (ОПЗЖ) передали "Національному корпусу" та "іншим право-радикальним групам" значні кошти на організацію різних провокацій, які повинні послужити погіршенню іміджу України в світі і продемонструвати нездатність української влади контролювати ситуацію з антисемітизмом і діяльністю правих радикалів.

"Нам стало відомо, що зазначені вище гроші були передані особою на ім’я Сергій Коротких ("Боцман") неонацистській групі С-14 через її активіста Євгена Карася. Частина зазначених грошей була витрачена Карасем на підготовку пікетування 6 січня цього року (святвечір) біля ізраїльського посольства. Також, на минулому тижні з одного джерела нами була отримана інформація про те, що серед право-радикальних груп хтось намагається розмістити замовлення на підпал тимчасової меморіальної синагоги, яка повинна бути змонтована в Бабиному Яру для проведення меморіальних заходів 27 січня цього року в Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту", - заявив Зісельс.

Він згадав у листі, що будівництва синагоги вже два місяці добивається команда Меморіального центру Голокосту "Бабин яр", який спонсорується російськими мільярдерами Фрідманом і Ханом,попри багатотисячні протести як серед єврейської громади України, так і серед підтримуваних їх активістів громадянського суспільства, а також попереджень СБУ, що даний проект може завдати шкоди іміджу України.

Читайте також: Українське єврейство виступило проти російського проєкту вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру, - заява

"Остання інформація, отримана з того ж джерела нами підтверджує що неонацистська група С-14 дала згоду на виконання замовлення по підпалу синагоги в Бабиному Яру", - підкреслив Зісельс.

Сам Євген Карась, звинувачений Зісельсом, у коментарі Еспресо зазначив, що організація С14 припинила свою діяльність понад рік назад. Він зауважив, що спробував раніше сконтактувати із Зісельсом, проте той навіть не прочитав його звернення. Також він пояснив, що був співорганізатором акції під посольством Ізраїлю в Києві у протест проти висловлювання посла Ізраїлю в Україні щодо постаті Степана Бандери.

 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо