Київтеплоенерго пояснило, звідки беруться платіжки за опалення на десятки тисяч гривень

Київтеплонерго назвало дві причини аномально завищених сум у платіжках за опалення

Про це пише НВ.

За інформацією Київтеплоенерго, після отримання рахунків за опалення у грудні у соцмережах з'явилося кілька прикладів платіжок з аномально високими нарахуваннями. Водночас середньозважена вартість опалення 1 кв.м у будинках з лічильниками складала 32,74 грн при незмінному тарифі.

У Київтеплоенерго пояснили, що аномальні рахунки стосувалися лише мешканців новобудов, де частина квартир оснащена індивідуальними лічильниками, а інша - ні.

Так, власники квартир з індивідуальними лічильниками платять за спожите тепло згідно з показниками і додатково розрахуновий об'єм за опалення місць загального користування. Ті ж мешканці, які не мають індивідуальних лічильників, платять за методикою, яка передбачає нарахування на основі різниці між показниками загальнобудинкового лічильника, витрат на опалення місць загального користування та сумарних показників всіх індивідуальних лічильників пропорційно опалюваній площі квартири. Саме тому час від часу з'являються платіжки-"аномалії".

Зокрема, НВ наводить приклад будинку №31 на вулиці Ахматової, де рівень оснащення індивідуальними лічильниками складає майже 90%. Тому різниця між показниками загальнодомового лічильника і сумарними показниками всіх індивідуальних нараховується квартирам без лічильників. Тому одна з квартир без лічильника, з опалюваною площею 98,6 кв. м отримала платіжку розміром у 12 тис. грн. Інший приклад будинку на Драгоманова, 31Б, де квартира з опалюваною площею 102 кв. м  отримала майже 11 тис. грн. При цьому зазначається, що від цієї колізії страждає увесь будинок, адже одна квартира - системний боржник.

У виданні зазначили, що поки ця колізія не врегульована законодавчо, найбільш надійний спосіб уникнути такої ситуації - це встановлення індивідуальних лічильників.

У Київтеплоенерго додали, що інша причина нарахування аномальних сумм за опалення - коли мешканець будинку систематично не передає показники квартирних лічильників. У такому випадку перші два місяці у платіжках відображаються дані про середнє споживання, а починаючи з третього місяця - за даними будинкового лічильника. При цьому на етапі контрольного зняття показників або повірки лічильників може виявитися, що фактично споживані квартирою об'єми тепла набагато більші, ніж нараховані за увесь час подання показників.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb