Рекордний попит на іпотеку тримається другий квартал поспіль: опитування НБУ

Попит на іпотеку в Україні тримається на рекордному рівні два квартали поспіль завдяки суттєвому пом'якшенню стандартів кредитування

Про це йдеться в опитуванні Національного банку України про умови банківського кредитування.

Так, учасники опитування підтвердили зростання попиту на іпотеку, що був рекордно високим два квартали поспіль. Вперше з 2017 року відбулося суттєве пом'якшення стандартів іпотечного кредитування, чому сприяли позитивні очікування на ринку нерухомості та зниження вартості ресурсів переважно у великих банків. 

Зазначається, що попит населення на кредити також зростав. Кредитну активність стимулювали кращі споживчі настрої, збільшення витрат на товари тривалого вжитку та зниження відсоткових ставок. 

Крім того, пом'якшилися стандарти кредитування. Рівень схвалення заявок на споживчі кредити збільшився, зростала строковість позик та поліпшувались цінові умови.

Респонденти також відзначили суттєві покращення умов схвалення кредитних заявок, зокрема, зменшення ставок та співвідношення кредиту і вартості життя (LTV). Водночас рівень схвалення заявок на іпотеку не змінився.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb