У Асканії-Новій б'ють на сполох: через масове отруєння хімікатами під загрозою виживання популяції сірих журавлів

Після масового отруєння та смерті диких птахів червонокнижного виду очікується загибель молодого покоління сірих журавлів - залишились без лідерів зграї

Про це розповіла голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька, передає "Укрінформ".

"Фахівці ДПСС встановили, що птахи отруїлися. Це не хвороба і не вірус. В їх внутрішніх органах та м’язах знайшли фосфід цинку, нітратів, нітритів, натрію хлористого, у межах гранично допустимих концентрацій. Тобто причина - хімікати від агропідприємств", - розповіла чиновниця.

Вона зазначила, що наразі розглядають дві версії отруєння - через отруту проти гризунів, яку розповсюдили на полях та через безвідповідальну утилізацію протруєного зерна. Магалецька пояснила, що потруєне зерно могли викинути на поле.

Читайте також: У заповіднику Асканія-Нова загинули понад 180 червонокнижних журавлів, одна з версій - отруєння через дії фермерів

"Кількість померлих птахів збільшується, адже птахи помирають не одразу, а через декілька днів у муках. Окрім того, за словами фахівців, скоріш за все загине весь молодняк, який залишився без лідерів журавлиної зграї", - додала Владислава Магалецька.

Нагадаємо, раніше поліція порушил справу, за фактом вимирання популяції червонокнижного виду у заповіднику.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо