Полковника СБУ затримано за підозрою в підготовці вбивства генерала спецслужби на замовлення ексзаступника Баканова, - журналіст

Журналіст Юрій Бутусов заявив про затримання співробітника управління СБУ по боротьбі з тероризмом ("Альфи") полковника Андрія Расюка за підозрою в підготовці убивства бригадного генерала, очільника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова

Про це Бутусов повідомив у Facebook із посиланням на власні джерела в СБУ.

"Нібито Расюк збирався передати гроші за вбивство "правої руки" і друга голови СБУ Івана Баканова - начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, колишнього прокурора і чиновника, якому президент Володимир Зеленський через рік служби в СБУ нещодавно присвоїв звання бригадного генерала", - написав Бутусов.

При цьому, за даними Бутусова, замовником убивства вважають ексзаступника голови СБУ, ексначальника Головного управління по боротьбі з корупцією полковника Нескоромного.

"За версією СБУ, замовником вбивства Наумова виступав... Дмитро Нескоромний, полковник СБУ, який з 1 липня по 8 листопада 2019-го був призначений Зеленським заступником голови СБУ, а з 8 листопада по 13 березня 2020-го був першим заступником голови СБУ - начальником Головного управління по боротьбі з корупцією СБУ. Зараз він перебуває у складі СБУ без посади. Нескоромний оголошений в розшук, йому заборонено виїзд з України", - написав Бутусов.

На думку журналіста, зазначені події є свідченням боротьби високопосадовців СБУ за контроль над потоками коштів від "кришування" тіньового бізнесу.

"По суті сьогодні керівництво СБУ заявило, що в оточенні Баканова почалися відкриті кримінальні розборки між групами впливу. Передумови для таких "бригадних" розборок виникли вже давно. Кожен підприємець, який займається експортом-імпортом товарів народного споживання, знає, що економічні підрозділи СБУ у великому масштабі здійснюють рекет і вимагання, по суті "кришують" тіньовий бізнес. На початку 2020-го року головним "рішалою" був Нескоромний. Але за останній рік всі сфери тіньового бізнесу СБУ підім'яв під себе права рука і найближчий друг голови СБУ Івана Баканова Андрій Наумов. Так що підгрунтя скандалу очевидне", - написав Бутусов.

За словами журналіста, підрозділ, яким керує Андрій Наумов, наразі є найвпливовішим у СБУ.

"Наумов зробив в СБУ просто запаморочливу кар'єру. Колишній прокурор, всього за рік служби він вперше в історії СБУ зробив своє скромне управління внутрішньої безпеки Головним управлінням - по суті найвпливовішою структурою в СБУ. Тепер будь-які питання по митниці, щодо закриття кримінальних справ, все, що треба "повирішувати", Баканов робить через Наумова. Наумов по суті став символом корупції та вседозволеності наближених до Зеленського і Баканова співробітників СБУ", - написав Бутусов.

Також журналіст наголосив на особистій відповідальності президента України Володимира Зеленського у ситуації, що склалася.

"Нескоромного на один із найвищих постів призначив Зеленський, і Наумова на один з вищих постів призначив Зеленський, відповідальність президента за ці кримінальні війни очевидна - це боротьба за великі тіньові гроші", - підсумував Бутусов.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb